Изследователи от Ванкувърския аквариум и Националното американско управление за океански и атмосферни изследвания (NOAA) използват дронове, за да следят за опасност от нападения на косатки в района на западното крайбрежие на континента. Технологията освен това дава на учените нов поглед за поведението на животните и показва нагледно как дроновете могат да бъдат използвани като средство за осигуряване на безопасност вместо за военни цели, въпреки че самият прототип на дрона „хексакоптер“ е бил разработен от военните.

 

Дроновете следят китовете от височина 30 метра – разстоянието, което извежда летящите машинки извън слуховия диапазон на животните. По време на първия старт на дроновете са били направени 30 000 фотографии в 60 различни полета. Детайлно изучавайки получените данни, учените вече започват да осъзнават изгодата от новия подход.

Hexacopter ни дава по-чувствителна представа за условията на живот на китовите акули от когато и да било по-рано“, казва доктор Ланс Барет-Ленард, старши учен от отдела „Морски млекопитаещи“ във Ванкувърския аквариум. Така са били получени сведения за периода, когато косатките пребивават в условията на отсъствие на храна. Тяхното поведение е било детайлно фиксирано и сега се анализира. Други наблюдения дават много сведения за бременността, която иначе просто не е било възможно да бъде изучена, както и за китове с недобро здравословно състояние на тялото. Групата от учени казва, че резултатите и оценките, които те скоро ще направят, ще помогнат да се определят вариантите за контрол на цели групи популации косатки.

 

Това е първият случай, в който се използват дронове за изучаване поведението на косатките, но не и първият такъв в план за изучаване на дивата природа – дроновете са ползвани от доста време за мониторинг на популацията на носорозите и антилопите в африканската савана, както и за изследване на животните в труднодостъпните места в долината на Амазонка.