Горещото лято ни поднася много предизвикателства заради особено високите си температури, но се оказва, че все още не сме видели всичко. Ново проучване от университета в Тел Авив (TAU) разкрива, че излагането на слънце повишава апетита при мъжете, но не и при жените. Учените са открили съществени разлики в активирането на метаболитния механизъм - по време на продължителен престой на слънце в мъжките организми се активира протеинът p53, чиято цел е да поправи потенциалните увреждания на кожата, които излагането може да е причинило. Активирането на p53 сигнализира на тялото да произвежда хормон, наречен грелин, който стимулира апетита. При жените хормонът естроген блокира взаимодействието между p53 и грелин. Следователно той не катализира желанието за похапване след поредния ден на плажа.  

Революционното проучване беше ръководено от професор Кармит Леви и докторанта Шиванг Парих от Катедрата по човешка генетика и биохимия към Медицинския факултет на TAU. Статията им е публикувана в списанието Nature Metabolism. Данните за проучването са събирани в рамките на една година, изследвайки хранителните навици на приблизително 3000 израелци от двата пола, включително самооценки на студенти, изследващи престой на слънце в комбинация с резултатите от генетично изследване в лабораторен модел. Констатациите идентифицират кожата като основен регулатор на енергията и апетита (метаболизъм) както при лабораторни модели, така и при хора. Екипът прави забележката, че все още не е установено дали двата пола реагират по различен начин на факторите на околната среда, като излагането на UV радиация на слънцето.  
"Нашето изследване беше първото зависещо от пола медицинско изследване, провеждано някога върху излагането на ултравиолетови лъчи, и за първи път беше дешифрирана молекулярната връзка между излагането на ултравиолетови лъчи и апетита. Медицинските изследвания, зависещи от пола, са особено сложни, тъй като се изисква два пъти повече участници, за да се намерят статистически значими разлики" - заявява Леви.  
Екипът е на мнение, че резултатите предоставят "окуражаваща основа за повече изследвания както на човешкия метаболизъм, така и на потенциални UV-базирани терапии за метаболитни заболявания и разстройства на апетита".
А за всички останали е едно добро извинение за едно сладко лятно похапване.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Иронията на съдбата: стартъп с украинско участие ще се опита да се бори със задаващата се енергийна криза