Учените постоянно се стараят да намерят формулата за дълголетие, но този път те посегнаха на солта на живота. В почти буквален смисъл. Според проучване сред 500 000 британци на средна възраст добавянето на сол към ястията на масата е свързано с по-ранна смърт. Според изследователите това невинно действие съкращава повече от две години продължителността на живота за мъжете и година и половина за жените. Резултатите не включват добавянето на подправката по време на процеса на готвене. Както винаги, изследването не може да обхване множество други фактори, но екипът смята, че доказателствата са достатъчно убедителни, че хората трябва да обмислят да избягват подправянето на ястията си.
„Доколкото ми е известно, нашето изследване е първото, което оценява връзката между добавянето на сол към храните и преждевременната смърт“, казва проф. Лу Ки от Университетското училище по обществено здраве и тропическа медицина Тулейн в Ню Орлиънс, който ръководи работата. „Дори умереното намаляване на приема на натрий чрез добавяне на по-малко или никаква сол към храната на масата вероятно ще доведе до значителни ползи за здравето, особено когато се постигне в общата популация.“
Констатациите се основават на изследване, включващо повече от 500 000 участници в проучването между 2006 и 2010 г. на UK Biobank, които са били проследявани средно девет години. В началото те са попълнили въпросник относно приема на сол. Специалистите отбелязват, че тази величина е трудна за измерване - много преработени храни съдържат високи нива на сол и директното измерване чрез тестове на урината не предоставя непременно моментна снимка, показателна за общия прием. Приблизително 70% от приема на натрий в западното население идва от преработени и приготвени храни, като 8-20% произтичат от сол, добавена на масата. Добавянето на сол обаче е много добър индикатор за предпочитанията на човек към храни със солен вкус, така че екипът фокусира своя анализ върху това измерване.
В сравнение с онези, които никога или рядко са добавяли сол, тези, които винаги са подправяли храната си, са имали 28% повишен риск от преждевременна смърт. На 50-годишна възраст мъжете и жените, които винаги са добавяли сол, са имали очаквана продължителност на живота съответно с 2.3 години и 1.5 години по-малко.
Проф. Аника Розенгрен, старши изследовател в Sahlgrenska Academy към Университета в Гьотеборг, която не е участвала в изследването, каза, че макар някои здравни съвети да са ясни, за солта има оптимално ниво, което означава, че не може да бъде премахнато изцяло от диетата. „Досега това, което колективните доказателства за солта изглежда показват, е, че здравите хора, които консумират това, което представлява нормалните нива на обикновена сол, не трябва да се тревожат твърде много за приема на сол“, казва тя.
Снимка: Unsplash
Виж още: Световното население ще достигне 8 милиарда съвсем скоро