Изследователски екип от Станфорд и Google е създал виртуално пространство, в което 25 ботове, базирани върху изкуствен интелект, водят живот, който страшно напомня на нашия. 
Ботовете се "събуждат", разговарят за последните "градски" клюки и дори планират събития като партита за Свети Валентин. 
Изследователите описват подробно как тези агенти с изкуствен интелект - получили имена като Мей и Сам - автономно планират дните си, организират партита и формират мнения един за друг, когато обсъждат и участват в предстоящи избори. 
Изследователите са заявили, че целта на проучването е да се създаде ИИ, способен да създава правдоподобно, близко до човешкото поведение. 


Тези взаимодействия се улесняват от генеративен ИИ и "обработка на естествен език", или NLP - същата технология, която използва ChatGPT. Тези инструменти помагат на ботовете с изкуствен интелект да водят разговори, които отразяват човешките взаимодействия. 
Въпреки това авторите на изследването твърдят, че предоставянето на възможност на ботовете да съхраняват спомени и да ги осмислят е от ключово значение за постигането на правдоподобно, приличащо на човешкото поведение. Тази способност позволява на ботовете да използват минали преживявания, за да информират бъдещи действия, като например да си припомнят подробности за друг изкуствен интелект, за да изберат подходящ подарък за рожден ден. Явно ИИ, способни да имитират поведение, подобно на това на хората, бързо набират популярност.

Снимки: Unsplash

Виж още: OpenAI вероятно ще фалира до края на 2024