Google иска да направи своите роботи по-умни с пускането на модела за обучение с изкуствен интелект Robotic Transformer (RT-2). 
RT-2 е новата версия на модела, който компанията нарича "визия-език-действие" (VLA). Моделът учи роботите да разпознават по-добре визуалните и езиковите модели, за да интерпретират инструкциите и да правят изводи кои обекти работят най-добре за заявката.  
Изследователите тествали RT-2 с роботизирана ръка в кухненска офис среда, като поискаха от роботизираната ръка да реши какво е добър импровизиран чук (в случая верният отговор беше "камък") и да избере напитка, която да даде на изтощен човек (Red Bull). Те също така казаха на робота да премести кенче безалкохолна напитка до снимка на Тейлър Суифт.  


Новият модел се обучава на базата на данни от интернет и роботиката, като използва постиженията на научните изследвания в областта на големите езикови модели, като например собствения Bard на Google, и ги комбинира с данни от роботиката (като например кои стави да се движат), заяви компанията в документ. Той разбира и указания на езици, различни от английския. 
Години наред изследователите се опитват да дадат на роботите по-добри изводи, за да открият как да съществуват в реална среда.  
Преди това обучението на роботи не отнемало много време. Изследователите е трябвало индивидуално да програмират указанията. Но с мощта на VLA моделите като RT-2 роботите могат да получат достъп до по-голям набор от информация, за да направят извод какво да правят след това. 
Първият опит на Google в областта на по-интелигентните роботи започна миналата година, когато компанията обяви, че ще използва своя LLM PaLM в роботиката, създавайки системата с неловкото име PaLM-SayCan, за да интегрира LLM с физическата роботика. 
Новият робот на Google не е съвършен. The New York Times успя да види на живо демонстрация на робота и съобщи, че той неправилно определя вкусовете на газираните напитки и погрешно идентифицира плодовете като бял цвят.  

Снимки: Unsplash

Виж още: 3D принтирани сърца на МКС могат да помогнат на астронавтите да пътуват в Далечния космос