Двеста учени направиха обръщение към ООН с призив да защити обществеността от електромагнитните излъчвания. В рисковата група попадат всички потребители на смартфони, таблети и други устройства. Според експертите използването на излъчващи устройства води до увреждане на живите клетки на организма и може да доведе до големи проблеми със здравето дори и смърт. Подчертава се, че телекомуникационното оборудване и захранващите линии може да предизвикат повреждане на ДНК в клетките.

Представител на Columbia University Medical Center (CUMC) казва, че излъчването несъмнено увеличава броя на случаите със заболяване от рак. Освен това то може да предизвика неврологични, кардиологични и респираторни заболявания. Специалистите в областта на клетъчните технологии твърдят, че негативното въздействие на излъчването върху клетките е отдавна известен факт, но много експерти по определeни причини си затварят очите за това. Учените сравняват получения ефект със замърсяването на околната среда. В този случай обществеността предпочита да не вижда последствията, докато не стане твърде късно.

Опасенията на колегите си споделя и австралийският учен Джон Тикел, който твърди, че излъчването от мобилните телефони и ретранслаторите увеличават вероятността да заболеем от рак на мозъка. Специалистите съветват да изключваме устройствата, ако не са ни необходими в момента.

 

Разбира се, не всички учени и изследователи споделят тази теза. Например по-рано учени от Манчестърския университет заявиха, че електромагнитното излъчване от мобилните телефони е абсолютно безвредно. Освен това още по-рано британската Агенция за защита здравето на населението също направиха извода, че смартфоните и Wi-Fi са безопасни.

Като цяло засега липсва единна позиция на този проблем, като на учените им предстои да се разберат по този толкова важен за всички въпрос.

Най-четени
Всички

Huawei към Тръмп: „Не искаш да ни караш да се конкурираме с Google”

289 | 19.08.2019
Още от HiEnd

Новите самолети, с които ще летим през 2022 г. (ВИДЕО)

17 | 15.08.2019