Чувството за глад е една от основните причини за провалени диети. За да избегнат това, учени разработиха метод, за да изключат усещането за глад у хората. Изследването е публикувано в Nature Neuroscience.

За да постигнат това, изследователите са освободили инхибиращи молекули в нервната система на мишки, за да увеличат чувството за заситеност.

Логиката зад цялото изследване включва много имена на ензими, молекули и неврони, но основната идея започва с тестове за медикамент, който предизвиква постоянно чувство за глад. След като го откриват, учените се опитват да обърнат действието му. За целта модифицират мишки генетично и изолират в тях молекулата, която отговаря за глада.

Посредством инхибиторите, които споменах по-горе, учените тестват у мишките и друг въпрос – дали ядем, за да се отървем от чувството за глад, или защото храната е вкусна и възнаграждаваща. Изследванията с две групи гризачи показват, че мишките намират изкуствената стимулация за приятна – храненето ни доставя повече удоволствие, отколкото дискомфорт – гладът.