Пациентите със СПИН цял живот трябва да вземат лекарства, за да потискат вируса, който се крие в имунната им система, в противен случай той ще се активира с пълна сила. Сега френски учени са открили маркер, който дава възможност за идентифициране на „спящи“ HIV-инфектирани Т-клетки на здрави хора. Това може да доведе до лекарства, които са насочени точно към тези "спящи клетки," изкоренявайки вируса напълно и излекувайки пациента.

Лекарствата срещу ХИВ са скъпи и не водят до пълно излекуване на пациента, а само до животоподдържане.

По време на работа със заразени клетки в лаборатория, екипът от учени в Университета на Монпелие, Франция, е забелязал биомаркер протеин, наречен CD32a. След това са взети кръвни проби от 12 пациенти с ХИВ, живеещи под активно лечение. Използвайки антитела, учените са „заключили“ проблемните клетки и са убили вируса.

За съжаление CD32a не присъства във всички Т-клетки със спящ ХИВ вирус, така лекарства, насочени към маркера, не могат да убиват вируса и да излекуват пациента изцяло. Въпреки това учените са направили огромен пробив с маркировката и идентифицирането на латентни вирусни клетки. Техните опити датират от 1996 г. насам. Подробности за изследването можете да намерите в сайта на списание Nature.

 

Тагове: