Слънчевата система в миналото е имала не четири газови гиганта, както е сега, а пет. Това е заключение на базата на компютърна симулация на еволюцията на Слънчевата система. Според компютърния модел e съществувалата пета газова планета, която е била "изхвърлена" в междузвездното пространство след жесток сблъсък с Юпитер преди около 4 милиарда години. Опитът за възстановяване на древните космически събития е проведен от специалисти от Югозападния изследователски институт в Боулдер.

Астрономите се опитват от години да обяснят структурата на слънчевата ни система, тъй като виждат в нея нещо нередно. По-специално - те смятат, че Нептун и Уран не могат да са се образували там, където сега се намират, тъй като условията не са достатъчно подходящи за тяхната поява. По-вероятно е планетите да са се намирали много по-близо една до друга, а след това да са започнали да се отдалечават. Но при голямата гравитация на Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун, газовите гиганти не биха се настанили тихо и кротко на новите си места. Предишни симулации показват, че при всички положения някоя от тях е трябвало да изхвърчи далеч от пределите на Слънчевата система. Жертва е трябвало да бъде или Уран, или Нептун. Но те и двете се намират тук, така че се е случило нещо, което ние не знаем - нещо, което озадачава учените. За да разберат какво точно е станало, експертите провели компютърно моделиране по 6000 различни сценария с участието на четири и пет газови гиганта.

Ръководейки се от резултатите на изследването, учените решили, че съвременното разположение на небесните тела в Слънчевата система най-добре се обяснява с присъствието на пета газова планета в миналото. Къде е тя сега? Според предположенията на изследователите петият газов гигант, който се е намирал между Сатурн и Уран, е отлетял в междузвездното пространство след прекалено близка среща с Юпитер.

Изследването е публикувано в New Scientist.

 

Тагове: