Учени успяха да докажат, че цикълът на завъртане на Земята около Слънцето не е точен кръг, а по-скоро елипса. Това се е случило с течение на времето и е една от причините за постепенното изменение на климата на планетата в различните региони. Промяната на орбитата е стартирала още по времето на динозаврите, като в днешно време продължава да влияе върху живота на Земята.

Според Денис Кент, водещ учен на изследването, за момента промяната на орбитата може да се проследи максимум 50 милиона години назад. Това е първото физическо доказателство, че орбитата на Земята влияе на климата. Постигнато е с извличане на скала от 457 метра дълбочина в Аризона и сравняването ѝ с подобни проби от същата дълбочина в Ню Йорк и Ню Джърси. Анализирано е разлагането на изотопите в слоевете вулканична пепел, втвърдена в скалата. Сравненията са показали изменения във влагата и сухотата в различните периоди, което сочи към изменения и на климатичните условия на всеки 405 000 години.

Земята преминава регулярно през много дълги периоди на ледникови епохи и впоследствие – топли такива, поради много фактори. Вариациите на орбитата на планетата, случващи се на всеки 100 000 години, и наклонът ѝ, който се изменя на около 41 000 години, са два от тях. От това зависи колко слънчева енергия достига до северното полукълбо в различни моменти от годината и повлиява общия климат на Земята. Учените са открили обаче, че за един много по-дълъг цикъл, от около 405 000 години, самата форма на земната орбита се променя от перфектен кръг към елипса благодарение на взаимодействието на планетата ни с други планети. Най-голямо влияние ѝ оказват Венера и Юпитер и тяхното гравитационно влияние. Цялото изследване е публикувано тук.