Вегетарианството може да се окаже не толкова полезно, колкото се предполагаше досега.
До този извод достигнали учени от Оксфорд в резултат на половингодишни изследвания.

Така например употребата на предимно растителна храна води до загуба на маса на главния мозък и поради това специалистите не съветват да се изключи напълно консумацията на месо и риба.

Изследователите твърдят, че липсата на такива продукти като месо (особено черен дроб), мляко и риба води до недостиг в организма на някои много важни вещества и витамини.

Една от най-сериозните липси се наблюдава при витамин В12, който е от животински произход. Това води до анемия и проблеми с централната нервна система.
Отчасти това вещество може да се замени с екстракт от дрожди, които присъстват във вегетарианските блюда, отбелязва електронното издание CyberSecurity.

Тези изводи учените получили след наблюдение на повече от 100 пациенти на възраст от 16 до 87 години.
В тази група били регистрирани намаляване на мозъчната активност, влошаване на паметта, освен това на томографа били забелязани намаляване на масата и обема на главния мозък.

Медиците отбелязват, че са наблюдавали някои пациенти в продължение на 5 години и при тях съвсем точно се забелязва, че отказът от месна храна влияе негативно на работата на мозъка, а в най-екстремните случаи води дори до нарушаване на функциите му.

Освен това учените анализирали главния мозък при любители на бирата и виното. Оказало се, че бирата нанася по-малко вреди на мозъка.
Така например хипоталамусът (тази част, която отговаря за паметта) е с 10% по-малък при любителите на виното, отколкото при тези, които консумират предимно бира.

Още един страничен ефект на намаляването на масата на мозъка е нарушение в обмяната на веществата и повишаване на индекса на телесната маса със 7 до 13%, отбелязват от Оксфорд.

Тагове: