Всички знаем колко досадни през лятото са малките жужащи гадинки - комарите, чиято главна цел в живота не е да вгорчат нашия, а просто да преживеят и осигурят поколението си с няколкото капки кръв, които успеят да откраднат от нас или някое животно. Въпреки лошата си репутация около малките насекоми има и някои доста любопитни факти. Например едва ли някой се е замислял, че полетът на комарите по време на дъжд може да е изключително опасно начинание за тях. Първо – тялото на насекомото е голямо колкото дъждовната капка. Второ, една такава капка има тегло 50 пъти по-голямо от това на комара. Нейният удар може да се сравни с врязващ се в човешкото тяло автобус. Макар да изглежда, че капката може да размаже комара, това съвсем не е така.

 

Да намери отговор на този интересен, макар и не толкова важен въпрос се е заел Дейвид Хю – професор от Технологичния институт в Джорджия. Защо дъждът не ги засяга и как успяват да го преживеят?
През 2012 година въпросният учен е заснел видео, което да покаже как се държи комарът по време на дъжд в момента, в който го удари някоя дъждовна капка. Какво е открил? Капките сами по себе си постоянно попадат върху комарите – при силен дъжд това се случва на всеки 25 секунди. При това те почти никога не попадат в центъра на тялото, а най-често удрят по разперените настрани крачета, след което насекомото просто се превърта във въздуха и продължава пътя си. Дори ако капката попадне директно между крилата, комарът като един истински терминатор не преживява никаква травма – насекомото е толкова леко, че не оказва никакво съпротивление. В резултат възниква усещането, че то се носи вътре в капката вода в пътя й към земята. Всъщност с това проблемите за комарите не спират – скоростта на дъждовните капки е 9 метра в секунда. Когато комарът лети „вътре в нея“, той изпитва върху себе си много високо налягане. Ако подобно налягане бъде упражнено върху човек то той би умрял на мига, но комарите издържат благодарение своя екзоскелет. За да продължи полета си, насекомото просто трябва да се отърси от водата.