От години различни изследователски екипи работят по методи за преобразуване на женските ембриони на комари в мъжки. Докато комарите по нашите географски ширини са най-вече досадни, те пренасят редица смъртоносни заболявания в Африка и части от Азия, най-вече малария и жълта треска. Както вероятно знаете, единствено женските комари се хранят с кръв, която е нужна за развитието на малките им. Отдавна е известно, че полът се определя от изолирана част от генотипа, но нито един екип не е успял да дешифира кода й напълно. Science Express предава, че Андрю Хол и колегите му са успели да постигнат невиждан досега успех.

Екипът нарича гена, който определя пола на комарите Aedes aegypti, “Nix”. Този вид не носи малария, но е отговрен за жълтата треска, тропическа треска и чикунугя, които водят до десетки хиляди смъртни случаи годишно. След инжектиране на Nix в женски ембриони над 2/3 от тях развиват мъжки полови органи, което е огромно постижение. Не е напълно ясно защо същият ефект не са наблюдава при остатъка.

За съжаление методът все още е твърде нестабилен, за да се използва извън лабораторни условия. В бъдеще той може да се приложи по-мащабно така, че да може да се унаследява, което би променило половия баланс в цялата популация на комари от този вид в света.