Стотици хора по света, които са пристрастени към тютюнопушенето, не се осмеляват да се откажат от вредния си порок, тъй като се страхуват, че ще качат излишни килограми. Дали действително пушачите са по-слаби или това е само мит? Изследователи от университета Йейл не само потвърдиха, че това е така, но и откриха каква е причината за тази особеност.

Мащабни проучвания действително показват, че пушачите имат по-малък индекс на телесната маса, в сравнение с хората, които никога не са използвали тютюневи изделия. Дори ако се вземе предвид начина на хранене, генетиката, поведението. Също показателно е, че отказалите цигарите хора биват застигнати от вълчи апетит и натрупват доста килограми за кратко време, които се оказват трудни за сваляне.

Едно от проведените изследвания накарало учените да стигнат до извода, че производителите на тютюневи изделия добавят в тях специални вещества, които спомагат за това пушачите да бъдат по-слаби. Според други проучвания пък самият никотин въздейства на мозъка по такъв начин, че потиска апетита - човек хапва по-малко и съответно е по-слаб.

Група учени от университета Йейл, ръководени от Марина Пичиото, решили да определят какво точно се случва при тези процеси. Биолозите провели няколко експеримента с опитни мишки, при които в телата на животните бил въвеждан никотин. Те били определени като групата на "пушачите". След приблизително едномесечни опити "пушещите" мишки загубили от 15 до 20 процента от теглото си.

Какво точно станало с гризачите през този период? Оказало се, че никотинът се свързва с рецепторите, предаващи информация на невроните в хипоталамуса - специфичен участък от мозъка, отговарящ за глада и съня. При това се активират неврони, наречени проопиомеланокортинови клетки (POMC). Именно тяхната работа води до намаляването на апетита при пушачите.

Учените стигнали и до друго, интересно откритие. Те установили, че веществото цитизин, което често се използва при лечението на никотинова зависимост, работи по същия начин. Това било открито при провеждането на други опити с експериментални животни. Върху тях бил прилаган цитизин и те започнали да се хранят по малко.

Подробности за изследванията са публикувани в списание Science.

 

По материали на membrana.ru.

 

Тагове: