Стоунхендж е една от най-известните забележителности в света, която и до ден-днешен удивлява хората и кара учените да правят проучвания за начина на създаването й. Но тя не е единствена. Сега около нея археолози са открили близо 100 каменни монолита на място, наречено Durrington Walls, на около 3 километра североизточно от Стоунхендж.

Туристите няма как да забележат тези монолити, защото те са заровени на един метър под земята. Учените са картографирали района чрез специален радар и са открили доказателства за 90 камъка. Около 30 от тях са непокътнати и на височина стигат до 4.5 метра, а до останалите лежат 60 фрагмента.

Екипът от археолози смята, че камъните са били построени през неолита и са били част от отбранителен план. Тези камъни са били скрити в продължение на хилядолетия. Екипът е използвал "неинвазивни геофизични технологии за проучване и дистанционно наблюдение".

Все още нито един от камъните не е разкопан, но тяхното откритие хвърля нова светлина както върху Стоунхендж, така и върху околността. Това, което не знаем, е защо праисторическите заселници са ги издигнали.

 

 

Прочетете още: Интерактивна карта следи нивата на замърсяване на въздуха в Китай 

Оцени:
Рейтинг: 4
Още от HiEnd

NASA вече ще открива по-лесно обитаеми планети

0 | 22.10.2017