Продажбите на iPad не са особено добри и продължават да спадат. Разбира се, това се отнася и за цялата продуктова категория, която бива канибализирана от ултракомпактните ноутбуци. Това е напълно логично: те не са много по-тежки или големи, но имат пълноценни клавиатури и операционни системи. Изглежда Apple планира промени по цялостната си концепция за iPad, за да подобри продажбите.

Според 9to5Mac следващият iPad Air и потенциалният iPad Pro, който очакваме отдавна, ще включват режим за работа с няколко приложения на един екран, подобно на някои Android и Windows таблети. Приложенията ще могат да заемат 1/3, 2/3 или половин екран и вероятно ще поддържат различни форми на интеракция помежду си. Разработчиците ще определят дали и как техните приложения ще се мащабират. Всичко това е дълбоко свързано с адаптивните приложения, които Apple се опитва да наложи — компанията предпочита разработчиците да не правят отделни iPad и iPhone приложения, а единни интерфейси, които заемат различните екрани оптимално.

Според последните слухове iPad Pro няма да влезе в производство преди септември 2015 г., така че не е изключено да не видим никакви подробности около новия режим в рамките на WWDC.

А знаете ли, че iOS скоро може да поддържа Force Touch?