Обявеният миналата седмица Lenovo Phab 2 Pro е първият комерсиален телефон, който поддържа новата технология Tango. Той предоставя изключително впечатляващи възможности за работа с т.нар. добавена реалност (AR) и отделно представлява много добър високобюджетен телефон. Това, което обаче го прави специален, е фактът, че ви позволява да общувате със света около вас по един напълно нов и вдъхновяващ начин.

Това, което прави Lenovo Phab 2 Pro – а и всички Tаngo устройства, – са приложенията, които вървят с тях. Всъщност от тях зависи толкова много, че ако не успеят да предложат вълнуващо или полезно изживяване, Tango също ще се провали. За щастие самата технология и съпътстващите я приложения засега изглеждат обещаващо. Към момента съществуват поне 6 приложения, които, макар и все още в бета-фаза, предлагат вълнуващ поглед към перспективите, свързани с добавената реалност. Разбира се, те не са съвършени и тяхната полезност тепърва предстои да се докаже, но всяко едно от тях е уникално и впечатляващо по свой начин. Нещо повече, всяко едно добре илюстрира на какво е способна Tango и това само по себе си е много обещаващо. Lenovo обещава, че когато Phab 2 Pro се появи на пазара през септември, за него ще има поне 30 Tango приложения, а до края на годината ще видим около 100. Нека се запознаем с първите от тях и да видим какво ги прави толкова интересни.


Measure it

Добре, измерването на различни неща може да не звучи толкова вълнуващо, но това приложение показва пространствения капацитет на Tango, както и способности на технологията да възпроизвежда обекти в 3D. Приложението Measure it може да измерва стени, подове, шкафове и всичко друго, което поискате. То може с голяма точност да установи размерите, без да се налага да пълзите по пода с метър в ръка. Тъй като то действа триизмерно, може лесно да прецените дали една маса ще се вмъкне в свободното място в кухнята и като цяло се очертава като приложение, което, дори да не ползвате ежедневно, със сигурност е супер полезно.

 

Raise

В Raise вие ставате собственици на виртуално куче, с което може да си играете благодарение на смесването на добавената и заобикалящата ви реалност. Така предметите в стаята ви оживяват на екрана на телефона и демонстрират как добавената реалност се наслагва върху реалния свят.

 
Domino World

Domino World ни показва дори още по-добре от Rаise как физическите обекти могат да станат част от вашите виртуални забавления. Чрез него може да “наредите” колкото си искате плочки домино навсякъде в помещението, както и да добавите различни ефекти като експлозии, дракони и други. Когато натиснете бутона “старт”, плочките започват да падат, все едно имат физични свойства. Както Lenovo простичко посочва, подреждането на домино в реалния свят изисква много търпение и прецизност, а след това трябва и да върнете всички обратно на мястото им. Domino World елиминира целия този безпорядък и дава възможност да се забавлявате по един нов и оригинален начин. Това приложение няма да промени света, но демонстрира неограничените възможности, които добавената реалност предлага. С нея физическите ограничения изчезват и само от вашите собствени желания зависи каквa реалност ще създадете. С приложение като това тя оживява и това е една невероятна концепция.

 

Lowe’s Vision

Това приложение ви позволява да видите как бъдещите покупки в магазина за мебели и домакински уреди ще изглеждат в дома ви. Ако се чудите дали новият ви 100-килограмов хладилник ще изглежда добре в кухнята ви, вече не е нужно физически да го местите. Приложението изобразява реалистичен и подробен AR модел и ако в крайна сметка не се спрете на този модел хладилник, по-добре е да го разберете, без да губите часове в тежък труд. Lowe’s Vision показва как Tango може да доведе до революция в пазаруването. Може да пробвате неограничен брой уреди, без дори да стъпите в магазина, като освен това получавате информация за техните цени. Лесно можем да си представим как към приложението ще бъде добавена и опция за покупка и доставка, така че това да бъде пазаруване от начало до край.  


 

 

Phantogeist


На пръв поглед това е простичка игра, в която стреляте по извънземни, които засичате на радара. По време на презентацията на Lenovo компанията дори предостави сензорни автомати, чрез които посетителите се движеха по предварително зададен технически маршрут. Подобна игра разкрива огромните възможности за забавление, които добавената реалност предлага.


Dinosaurs among us

Това е приложение на амeриканския Природонаучен музей и с него динозаврите оживяват на екрана на вашия телефон, което ви дава представа за техните размери, отличителни черти и свирепост. Можете да поставите няколко динозавъра един до друг или да разгледате един отблизо. Отстрани в малки прозорчета се появява полезна информация и любопитни факти за животните, придружавани от приятна анимация. Това, което прави Dinosaurs among us интересно приложение, е неговият образователен характер. Той показва, че Tango не е само за игра и пазаруване, но може да модернизира образованието по един автентичен и ефективен начин. Огромна част от хората днес се вглеждат често в екраните на своите телефони, така че защо да не предложим един урок по история, който всеки може да усвои.
 
Подобно на виртуалната реалност, добавената също може да промени ежедневния ни живот, но преди това да се случи, тя трябва най-напред да стане смислена и приложима. Именно това си поставя за задача новата технология Tango, чиято функционалност просто трябва да се слее с ежедневието ни. И ако тези приложения са някаква индикация, то всички шансове това да се случи са налице.

Виж още: Да си сглобим смартфон, или има ли бъдеще Project Ara