Според източници, близки до компанията Canonical, която се занимава с популярната Linux дистрибуция Ubuntu, тя ще обяви съвместно партньорство с Microsoft, чиято цел е да предостави възможност на потребителите да ползват Ubuntu в Windows 10.

Въпреки че и в момента благодарение на програми като Cygwin и MSYS Unix потребителите могат да използват популярния Bash команден интерфейс в Windows, този път очевидно става въпрос за нещо по-сериозно като функционалност, а именно възможността да подкарвате едновременно самата Ubuntu в Windows 10. Това няма да бъде виртуална машина, а интегрирана в операционната система на Microsoft част.

Повече подробности ще научим по време на конференцията Microsoft Build, но можем да предположим, че Ubuntu ще върви върху въведената наскоро в Windows 10 Redstone субсистема на Linux. Това, което обаче няма да видим, е познатият интерфейс Unity, който очевидно не е част от партньорството; вместо това фокусът е върху Bash и други CLI инструменти, предназначени най-вече за разработчици, а не за крайни потребители.

Виж още: На живо от Microsoft Build 2016 - какво да очакваме

Тагове: