Стриктната цензура в Китай затруднява компаниите да разпространяват своите продукти там. Това е основна пречка да навлязат на най-големия пазар в света. Често те трябва да се „огъват“, за да отговарят на изискванията на китайското правителство, и точно това е направила Microsoft.

Ралф Хоптър, главен изпълнителен директор на Microsoft за региона на Китай, разкри, че компанията е създала специална версия на Windows 10 за Китай, която е одобрена от китайското правителство.

В партньорство със CETC, Microsoft е създала своя специализирана версия на Windows, официално наречена Zhuangongban, за да се съобрази с държавните стандарти. Microsoft не разкрива точно какви са промените в Windows 10 за китайския пазар, но това най-вероятно са потребителски приложения и услуги, оборудвани с допълнителни инструменти за управление на сигурността.

Дали тези инструменти ще позволят на потребителите да виждат нивото на наблюдение, на което са подложени, не е ясно. Но едва ли китайското правителство ще се лиши да следи потребителите отблизо.

Това все пак е добра стъпка за Microsoft, която ще увеличи присъствието си в Китай, но не е добра стъпка за свободата на интернет по целия свят.

 

Прочетете и това: IBM вярва, че може да ускори процеса на обучение на AI системите чрез съпротивителни процесори

Тагове: