Microsoft е изправена пред сериозна дилема. Хората от софтуерния гигант се опитват да преценят дали е по-добре да предоставят своя виртуален асистент (Cortana) на потребителите на Android и iOS, или да запазят конкурентните разлики и да оставят приложението ексклузивно за Windows Phone. „Затруднени сме“, обяви Маркус Аш от Microsoft, когато е запитан за Cortana и евентуалното му мултиплатформено бъдеще, съобщават от Geekwire.

От една страна са потребителите, които използват настолната версия на Windows, но имат смартфон с Android и iOS. Ако те използват Cortana за Windows, няма да получат пълното потребителско изживяване, тъй като асистентът няма да има връзка с телефона. „Ако се замислим за бъдещето на тези виртуални асистенти, трябва да се запитаме дали те няма да са причината потребител да избере дадена цялостна екосистема пред друга. Това е и основният проблем. Ако това е сценарият след пет или десет години, тогава каква ще бъда нашата позиция? Ще бъде ли Cortana причината, която ще накара Windows потребител да си вземе Windows Phone телефон?“

Според Роб Чеймбърс, менидър в Microsoft, за компанията ще бъде много трудно да пресъздаде плавното потребителско изживяване с Cortana в останалите мобилни операционни системи, на което се наслаждават потребителите на Windows Phone. Въпреки това той добавя, че вижда промени в Microsoft. Според него компанията от Редмънд става все по-склонна към работа с останалите операционни системи и това се дължи на стратегията на новия изпълнителен директор Сатя Надела - „първо мобилно, първо в облака“.

Cortana ще е достъпен в Windows Phone 8.1, но в началото разпространението му няма да е много широко. Аш набляга на това, че в момента екипът работи върху оптимизирането на Cortana за Windows Phone и Bing.com, а въпросът за останалите платформи ще бъде разгледам по-късно. Смятате ли, че виртуалните асистенти ще бъдат определящи за избора на операционна система?

Разбрахте ли, че Алекс Кибкало от Microsoft е осъден на 3 месеца затвор?