Най-новата версия на Android вече се разпространява за Nexus устройства. Както всяко обновление, така и тук се наблюдават редица подобрения. Някои от тях, макар и малки, са много полезни и подобряват потребителското изживяване.

 

Бързи настройки за Wi-Fi и Bluetooth

Въпреки че подобно нещо е налично за модифицираните версии на Android на някои производители, сега навлиза и в чистия Android. Можете бързо да смените Wi-Fi мрежата или Bluetooth устройството, към което сте вързани, без да преминавате през цялото меню.

Отваряте панела Quick Settings (бързи настройки) чрез приплъзване с два пръста от горния край на дисплея, където ще откриете малка промяна. Под Wi-Fi и Bluetooth вече са налични малки стрелки, които отварят допълнително изскачащо меню. В него ще откриете списък с достъпните Wi-Fi мрежи или Bluetooth устройства, с които е бил свързан телефонът (или таблетът). Достатъчно е да натиснете на мрежата, която искате.

 

 

Новата версия на Android прави и Wi-Fi връзката по-умна. Устройството ви ще запомни кои са мрежите с ограничен достъп и няма да ви ги предлага автоматично в бъдеще.

 

Подобрена сигурност с Device Protection

Едно от големите нововъведения, за които вече писахме. Функцията Device Protection покачва нивото на сигурност на телефона или таблета ви. Важно е да се отбележи, че тази функция е достъпна само за Nexus 6, 9 и устройства, които фабрично идват с Android 5.0 или по-висока версия. За съжаление собствениците на Nexus 5 няма да могат да се възползват от тази функция – поне към този момент.

Ако изгубите Android 5.1 устройството си, то ще остане заключено до момента, в който въведете Google акаунта си. Тази стъпка не може да се преодолее дори и с връщане към фабрични настройки. За да бъде активна функцията, трябва да се включи защитен екран на заключване (secured lock screen) с ПИН или шаблон. Разбира се, трябва да има и вписан Google акаунт.

 

 

 

Подобрен Priority Mode

Priority Mode (Приоритетен режим) направи своя дебют в чистата версия на Android в петата версия на операционната система. Чрез него можете да изключите уведомленията – до момента, в който не ги върнете или за определен период от време. Полезната функция се намира на лесно достъпно място – ако натиснете някой от бутоните за звук.

 

 

Вече режимът е още по-удобен, тъй като има още една настройка – да работи до момента, в който звънне зададена аларма. Изненадата е, че операционната система прихваща и аларми, зададени през приложения.

 

Промени при нивата на звук

Бутоните за звук също идват с една идея по-умни спрямо предишната версия на Android. Ако се намирате в приложението за аларми, натискането им ще промени нивото на звук на мелодията, с която ще се събудите. Android разпознава, че се намирате в приложение за музика, и ще направи същото – бутоните променят нивото на звук на музиката, която слушате.

 

 

При натискане на някой от бутоните ще видите и символ за аларма (камбанка). Ако се намирате в приложението за часовник, натискането на камбанката ще ви отведе в Priority Mode. Трябва да споменем, че в менюто за контрол на звука има и известна промяна в иконите.

 

Две SIM карти и HD Voice

Това са още две от подобренията, за които знаехме от официалната информация на Google. Въпреки че някои производители разполагат с тази функция, HD Voice вече става налична и в чистата версия на Android. Операционната система вече разполага и с поддръжка на допълнителна SIM карта. Това е подобрение, насочено към развиващите се пазари, където двусимовите смартфони са изключително популярния. Явно скоро ще видим нови модели, оборудвани директно с Android 5.1.

 

Сигурни сме, че новата версия носи още редица подобрения, които ще изникнат в процеса на използване. Тук можем да добавим и новата икона за SIM карта и нови анимации (списъкът с икони в горния десен край потреперва, когато го натиснете, както и иконите в менюто за бързи настройки). Ако вече разполагате с Android 5.1, споделете вашите наблюдения.

Android Wear вече може да ви помогне да намерите изгубения си смартфон

Източник: The Next Web, снимки Gizmodo.

Тагове: