Сатя Надела, изпълнителният директор на Microsoft, потвърди в интервю за Buzzfeed, че в момента компанията има много неустойчиво присъствие в смартфон сегмента. Въпреки че мобилната операционна система на компанията показа по-добри резултати на някои европейски пазари, анализаторите отреждат едва 1.7% пазарен дял за Windows Phоne в световен план. На въпроса дали Microsoft ще остане в смартфон сегмента, Надела настоя, че компанията трябва да остане и в този сектор. Причината е, че Microsoft иска да предложи пълно мобилно изживяване на клиентите си, а смартфоните са основните продукти, чрез които се осъществява това. Той дори коментира, че успехът не се измерва задължително в пазарен дял и производителят има за цел да създаде свят, в който ролята на устройството е по-скромна за сметка на услугата, до която има достъп.

„Смятам, че си правим лоша услуга, ако измерваме успеха си с въпроси като: Какъв е пазарният дял на HoloLens? Какъв е пазарният дял на Xbox? А този на компютрите или на смартфоните?“, добавя Надела. „Ако разгледаме всичко като графика, ще видим, че всички тези устройства са пресечни точки. В някои ситуации потребителят ще използва всички тези устройства, а друг път – само един или два от продуктите ни, комбинирани с други платформи – в това няма нищо лошо. За нас е важно да предложим завършено потребителско изживяване на всички устройства“.

Според последните данни на Gartner за третото тримесечие на 2015 година Windows Phone има 1.7% пазарен дял, което е спад от почти 50% на годишна база. Сред причините със сигурност е и липсата на нови модели. Компанията представи първите си три телефона с Windows 10 преди месец, но очакваме още много интересни модели.

Ето какво очакваме от Microsoft през 2016 година.