Настолната и мобилната операционна система на Apple се славят с високо ниво на сигурност и липса на сериозни проблеми. Но дали това е така в действителност? Според онлайн изданието Ars technica компютърни специалисти от компанията Synack са открили много лесен начин за заобикаляне на платформата Gatekeeper на операционната система OS X, която се грижи за сигурността на потребителите и техните данни, съобщава Дневник.

За тези от вас, които не са информирани, Gatekeeper беше добавена към OS X през 2012 г. Ролята й е да предпазва потребителите от вируси, троянски коне и други измами, когато те тръгнат да инсталират приложение.

Компютърните специалисти са намерили елементарен начин за заобикалянето на Gatekeeper дори в случаите, когато функцията работи с най-високо ниво на защита. За да заобиколят защитите, компютърните специалисти са използвали един-единствен файл, с който са преминали проверките на Gatekeeper. Този файл върви заедно с останалите файлове на вируса, които обаче не са активни.

Когато Gatekeeper направи своята проверка, въпросният файл вече може да взаимодейства с останалите в папката, за да ги активира и следователно инсталира. Така става много лесно инсталирането на всякакъв зловреден софтуер, без това да бъде засечено от Gatekeeper, който не прави повторни проверки след първоначалната.

И лошите новини не свършват дотук, защото компютърните експерти са открили подобен бинарен файл, който се приема от Gatekeeper и се разпространява свободно в интернет. Той просто трябва да се преименува и... готово.

Apple знае за наличието на този проблем от два месеца и компанията работи по софтуерна актуализация. Засега няма данни дали хакери са се възползвали от дупката в сигурността.

 

Прочетете още: Apple премахва заразени със зловреден софтуер приложения от App Store