Учени за първи път ще опитат да заснемат мистериозния хоризонт на събитията около свръхмасивната черна дупка Стрелец А*, намираща се в центъра на Млечния път. Проектът се нарича Event Horizon Telescope (EHT) и обединява девет радиотелескопа от цял свят (в това число в Чили, САЩ и Испания), които ще действат като едно цяло. Учените се надяват да видят газовите завихряния около хоризонта на събитията.

 

Стрелец А* има маса, еквивалентна на приблизително 4 милиона слънца, но това не е голям размер, що се отнася до други подобни обекти във Вселената. Размерът на черната дупка е около 44 милиона километра в диаметър, което е 63 пъти повече от радиуса на Слънцето. Стрелец А* се намира на 26 000 светлинни години от Земята и заснемането й е все едно да направим снимка на компактдиск на повърхността на Луната.

Ние сме почти готови. Етапната подготовка на инструментите е направена, приемниците се намират на своите места и теоретичната база е готова“, казва професор Феруял Озел, член от групата астрономи. „Налице са още няколко проблема, които е необходимо да преодолеем, след което ще може да заснемем черната дупка, като се надяваме това да се случи през 2017 година.“

 

Хоризонтът на събитията се явява границата, която отделя вътрешната част на черната дупка от останалата Вселена. Всичко, което пресече хоризонта на събитията, не може да избегне притеглянето на черната дупка. Около него има много газ, компресиран под действието на силата на тежестта и магнитните полета на черната дупка. Наблюденията ще имат важно значение за науката, тъй като, изучавайки това, как точно свръхмасивните черни дупки влияят на пространство-времето, ще даде възможност на учените да проверят теорията на относителността на Айнщайн, както не е правено досега.