Частен американски апарат за кацане на Луната току-що преодоля голямо препятствие по пътя към своя дебютен космически полет тази година.

Лунният апарат Peregrine, построен от Astrobotic, завърши последните си тестове за квалификация в Космоса този месец, съобщи базираната в Питсбърг компания. Сега инженерите очакват одобрение от United Launch Alliance (ULA) за изпращане на Peregrine от Питсбърг до Флорида за свързване с ракетата Vulcan Centaur на United Launch Alliance.

„Тези тестове в крайна сметка доказаха качеството на дизайна и изработката на Peregrine“, казва Шарад Бхаскаран, директор на мисията на Astrobotic за дебютната мисия на Peregrine, в изявление. „Всички работиха усърдно дори през празниците, за това невероятно постижение.“

Изстрелването на Peregrine е планирано за първото тримесечие на 2023 г. от станцията на космическите сили на САЩ в Кейп Канаверал, но както всички дати на изстрелване, това подлежи на промяна в зависимост от технически въпроси, време и много други фактори. Мисията, която е първото излитане на новия Vulcan Centaur, представлява ново поколение усилия на частни компании на Луната.

Спускаемият апарат Peregrine, натоварен с 11 полезни товара на NASA, беше избран за обслужване чрез програмата на агенцията за търговски услуги за лунен товар (CLPS). NASA използва частни роботизирани спускаеми апарати, роувъри и други космически кораби, за да работят заедно с астронавтите от програмата Artemis, които може да кацнат близо до южния полюс на Луната веднага след 2025 г. в рамките на мисията Artemis 3.

CLPS представлява нова форма на изследване на Луната, тъй като всички успешни опити за кацане на Луната досега са ръководени от държави, а не от частни компании. Но се очаква това да се промени значително през 2020 г., тъй като многобройни мисии се разработват в Съединените щати и в други страни.

Първите няколко мисии CLPS ще бъдат опити за проучване преди кацането на астронавтите, като бъдещите се очаква да бъдат разположени на южния полюс на Луната, тъй като NASA изгражда инфраструктура за възможно постоянно заселване там. Южният полюс изглежда богат на воден лед, представлявайки идеално място за жадни за вода машини и астронавти, тъй като те биха могли да добиват ценния ресурс локално, вместо да го транспортират чак от Земята.

Коя CLPS мисия ще пристигне първа на Луната, все още не е ясно, тъй като през следващите месеци са планирани многобройни усилия. Освен Peregrine Intuitive Machines планира да изстреля своя спускаем модул Nova-C през първото тримесечие на 2023 г.

Междувременно друга страна има частна мисия, която вече е на път към Луната: спускаемият модул Hakuto-R, построен от базираната в Токио компания ispace, трябва да кацне през април. След като кацне, Hakuto-R ще разположи Rashid, малък всъдеход, предоставен от космическата агенция на Обединените арабски емирства.

Снимка: Astrobotic

Виж още: SpaceX зареди рекордно количество гориво за най-голямото изстрелване на ракета в историята