След като бе изстрелян на Falcon 9 ракета през август, от миналия месец насам корейският Pathfinder Lunar Orbiter обикаля около Луната. Това е първата лунна сонда на Южна Корея и една от основните ѝ цели е да проучи полярните региони на естествения ни спътник.

Един от шестте инструмента, с които разполага сателитът, е свръхчувствителна камера, разработена на NASA, наречена ShadowCam. Специалното при нея е максималната чувствителност към светлината, с която разполага. Тоест, може да прави ясни снимки дори в много тъмни участъци, оттам идва и името ѝ.

По-рано тази седмица екипът зад камерата показа първото уловено изображение. Снимката е на кратера Шакелтън и освен странната стена в горния десен ъгъл има още един дори по-невероятен аспект на кадъра. Този кратер се намира близо до Южния полюс и е от тъмната страна на Луната, където няма абсолютно никакви източници на светлина. Такова качество е прецедент в досегашната история.

Има няколко начина, по които може да се постигне по-добро качество на слабо осветени обекти. Най-популярните са заснемане с дълга експозиция, която позволява на сензора да улови повече протони или да се използва ISO с по-висока стойност. ISO идва от International Organization for Standardization и колкото повече се увеличава, толкова по-ясна става тъмната сцена. Проблемът е, че в кадъра започват да навлиза повече шум под формата на видими пиксели.

При ShadowCam ISO стойността може да достигне 12 800, без това да доведе до видими дефекти в качеството. Освен чрез феноменален софтуер това е постигнато и чрез улавяне на минималното количество светлина, отразена от топографията.

Да се върнем към „стената“ за момент. Според учените тя е резултат от търкалянето на камък с диаметър около 5 метра, който е изровил повърхността. Това е единственото по-интересно явление в този кадър, за съжаление няма следи от лед или вода, които са основните цели на проучването. Това не значи, че тепърва няма да бъдат открити, защото според екипа зад корейския сателит те не са и очаквали да открият тези елементи в тази част на кратера.

Ролята на ShadowCam може да се окаже ключова за следващата лунна мисия. Благодарение на нея и Lunar Trailblazer на NASA (който най-вероятно ще бъде изстрелян в Космоса догодина, ще може да се направи достатъчно подробно изучаване на Луната, така че да се определи най-доброто място за кацане и по-дълго оставане.

 

Снимки: NASA/GSFC/KARI/Arizona State University 

Вижте още: Колко сме близо до откриването на нова Земя?

Тагове: