SpaceX проведе първия от серия основни тестове като част от кампанията си за орбиталния тестов полет на ракетата Starship по-рано тази седмица. Starship е най-голямата ракета в света и е централна част от усилията на SpaceX да изгради втората фаза на своята сателитна интернет услуга Starlink, отвеждайки астронавтите на NASA до Луната и провеждайки редовни изстрелвания до Марс. Компанията тества ракетата в съоръженията си в Бока Чика, Тексас, и след като 2022 г. премина без големи новини от SpaceX и Starship, изглежда, че първото тримесечие на тази година може да е големият момент, който ентусиасти и наблюдатели от индустрията са чакали години.

Шумът около първия орбитален тестов полет на Starship се появи още през 2021 г., когато SpaceX подаде документи до Федералната комисия по комуникациите (FCC) и очерта траекторията на полета за орбиталния тестов полет на Starship. Подробностите разкриха, че след излитане от съоръженията на компанията в Бока Чика, Тексас, първата и втората степен на ракетата ще се разделят приблизително три минути след излитането, а първата степен ще кацне в морето. Starship е двустепенна ракета, като първият етап Super Heavy бустер е планиран да използва 33 двигателя за излитане. Първата степен е висока 70 метра и има за цел да генерира 8500 тона тяга, докато втората степен е 50 фута. Кумулативно системата е 120 метра.

През цялата 2022 г. SpaceX беше заета с усъвършенстването на първата степен на ракетата. През 2021 г. фирмата премина към двигателя Raptor 2, който има по-опростен и здрав дизайн според Илон Мъск. След това започна серия от тестове за херметизиране на двата етапа, при които също стана ясно, че тръбата за гориво на бустера се огъва и губи форма. Последващият тест на помпата за ракетно гориво също доведе до масивна огнена топка в основата на Super Heavy.

Сега SpaceX сподели кадри от първата генерална репетиция на напълно сглобената платформа Starship. Според компанията ракетата е била заредена с повече от 5000 тона гориво и тестът е бил първият от няколко предвидени репетиции. Ракетата на Space Launch System (SLS) на NASA, най-голямата използвана досега в света и тази, която успешно полетя до Луната през ноември 2022 г., имаше четири генерални репетиции, като финалът се състоя през юли.

Tакава генерална репетиция се използва за пълно зареждане на ракета с гориво и окислител, за да се гарантира, че всички нейни горивни системи отговарят на проектните изисквания. SpaceX добави, че тестът ще позволи да разработи пълна последователност за обратно броене за ракетата и да пробва подложката за конфигурация на полета. Докато по-голямата част от вниманието по време на изстрелване на ракета е фокусирано върху излитането, операциите преди изстрелването започват часове преди това. Те включват зареждане с гориво на превозното средство и тестване на оборудването на наземната система за течове и други стресови фактори.

Съобщението идва малко повече от седмица след като SpaceX подреди двете ракетни степени една върху друга и обяви, че екипите вече се придвижват към пълна генерална репетиция. Въпреки това преди орбитален тестов полет компанията все още трябва да тества 33-те двигателя Raptor 2 на първия етап и пълна продължителност на статичен пожарен тест. Този тест ще сигнализира за готовността на SpaceX да изстреля ракетата и ако премине успешно, пътят към орбиталния тестов полет ще стане по-ясен във времето.

Снимка: Unsplash

Виж още: Руски хакери потенциално са си набелязали американски лаборатории за ядрени изследвания