Миналата сряда SpaceX изстреля своята ракета Falcon 9, която излетя навреме от стартовата площадка на компанията в NASA’s Kennedy Space Center, извисявайки се от източното крайбрежие на Флорида при ясно нощно небе. На борда й бяха четирима граждани, които всъщност станаха първите пътници на космическа мисия без професионални астронавти на борда. Мисията Inspiration 4 ще бъде вписана в историята като поредната точка към целта за въвеждането на космическия туризъм за всеки, който има възможност да си позволи подобен тип преживяване. Мисията беше изцяло финансирана от Jared Isaacman - предприемач милиардер, който освен основател на системата за обработка на плащания Shift4 Payments е и обучен пилот. На случаен принцип той избра да сподели този момент с трима напълно непознати: Hayley Arceneaux - 29-годишна медицинска сестра, която се е преборила с онкологично заболяване; Christopher Sembroski - 42-годишен data engineer и ветерен от ВВС и 51-годишната Sian Proctor - професор по геология и бивш кандидат за астронавт на NASA. Те прекараха в Космоса 3 дни, като капсулата им Dragon Resilience достигна височина около 575 километра, задминавайки по този начин МКС.

В неделя екипажът се завърна, приводнявайки се край крайбрежието на Флорида, недалеч от нос Канаверал. Капсулата издържа спускането благодарение на топлинния си щит, като видяхме в действие и вече познатите ни четири парашута за по-плавно кацане. След това дойде и ред на специалната лодка на SpaceX. Мисията Inspiration 4 послужи и за набирането за средства за детската болница St. Jude - изследователски център с нестопанска цел, който също предоставя безплатни грижи за деца с онкологични заболявания.
Според Jordan Bimm - професор по история на Космоса в University of Chicago, „това е началото на индустрията за частен космически туризъм извън суборбиталните неща, които видяхме това лято. Това не е като пет минути, малък момент на микрогравитация и всичко свърши. Това е много повече това, което обществеността разбира като космически туризъм“. По всяка вероятност в твърдението има доза истина, тъй като за следващата година са планирани цели 4 нови мисии в Космоса.

Снимки: SpaceX

Виж още: С мисията Inspiration4 в орбита вече са рекордните 14 души