Земната орбита никога не е била толкова претъпкана, както в момента. Стартирането на мисията Inspiration4 на SpaceX на 15 септември повдигна бройката на астронавтите на крайната граница на нашия свят до 14 души - с един повече от предишния връх.

Тези 14 души живеят на борда на три различни космически кораба. Екипажът на Inspiration4 - Джаред Исакман, Хейли Арсено, Сиан Проктър и Крис Семброски - се въртят около Земята в капсула Crew Dragon на SpaceX.

Междувременно в момента Международната космическа станция приема седем души: астронавтите на NASA Шейн Кимбро, Меган Макартър и Марк Ванде Хей; руските космонавти Пьотър Дубров и Олег Новицки; японецът Акихико Хошиде и Томас Песке от Европейската космическа агенция. А китайските тайконавти Ни Хайсен, Лиу Боминг и Taнг Хонгбо живеят на борда на Tianhe, основния модул за планираната от Китай космическа станция Tiangong.

„Всичко най-добро на екипажа на Inspiration 4!“, написа Ванде Хей в Twitter преди старта на SpaceX. „Частните мисии с астронавти са част от плана за подпомагане на НАСА да посрещне бъдещите си нужди. Тези мисии позволяват силен пазар на нискоземна орбита, пазар, на който NASA ще бъде един от основните клиенти. Смело напред, Inspiration!“

Въпреки това редиците на космическите летци скоро ще намалеят. Inspiration4 ще се върне на Земята в събота (18 септември), а слуховете твърдят, че мисията на Ни, Лю и Тан ще приключат рано в петък сутринта (17 септември). (Мистерията около Шенджоу 12 е нормална, защото Китай не публикува предварително много подробности за своите планове за космически полети.)

Тримата китайци пристигнаха в Tianhe на 17 юни. Следователно те живеят в орбита в продължение на три месеца - около три пъти по-дълго, отколкото всяка друга китайска мисия с екипаж е оставала на орбита.

Предишният рекорд от 13 едновременни космически обитатели беше достигнат няколко пъти. През март 1995 г. например седем астронавти са обикаляли около Земята на борда на космическата совалка на НАСА Endeavour, докато шест души са направили същото на руската космическа станция „Мир“. А през март 2009 г. Международната космическа станция за кратко прие общо 13 членове на екипажа.

Снимка: SpaceX

Виж още: NASA надзърна в сблъсъка, който ще доведе до гибелта на нашата галактика

Тагове: