Бихте могли да помогнете на дизайна на европейски скафандри да направи голям скок - не само модно, но и технологично.

Европейската космическа агенция (ESA) моли за обществена помощ, тъй като се отказва от използването на НАСА и руските скафандри за бъдещи мисии. Планираните нови костюми ще бъдат използвани в околоземна орбита и извън нея, ако всичко върви по план, помагайки на астронавтите да изследват повърхността на Луната с програмата Artemis на НАСА и в крайна сметка да стигнат до Марс.

Дизайнерите и творците имат своя шанс да помогнат за създаването на нови междупланетни костюми за тези изключително различни среди до 28 февруари, с акцент върху представянето на „европейската идентичност“. Победителите ще получат обиколка на Европейския център за астронавти близо до Кьолн, Германия; пълната допустимост и технически подробности са на уебсайта на ESA.

На този ранен етап не е нужно да се тревожите твърде много за техническите детайли за това да накарате скафандъра да работи в прашни и микрогравитационни среди; ESA казва, че нейните експерти ще се погрижат за това. Вашият актуален моден външен вид може не само да пътува дълбоко в Космоса, но може също да бъде използван „в изложби и от филмовата индустрия, за да образова и вдъхновява хората за изследване на Космоса“, пишат служители на ESA.

В продължение на поколения имаше двама големи производители на скафандри: НАСА и руската федерална космическа агенция „Роскосмос“, като и двете бяха подкрепени от съответните национални индустрии в начинанието. Настоящото поколение защита на Международната космическа станция включва дълготрайния костюм за мобилност извън кораба на НАСА от ерата на космическите совалки и Orlan на „Роскосмос“ за космически разходки и Sokol за изстрелвания и кацания. (Астронавтите на ESA досега използваха костюми на NASA или руски, в зависимост от типа космически кораб, на който са летели.)

Астронавтите от космическите совалки имаха костюм под налягане за изстрелване и кацане, проектиран от НАСА; тези дни SpaceX разполага с вдъхновен от Холивуд черно-бял костюм за мисии на Crew Dragon, заедно с втори вариант, планиран за мисията Polaris Dawn по-късно тази година, която има за цел да проведе първата по рода си частна космическа разходка. Boeing има готов костюм в сини тонове за първия полет с екипаж на своята капсула Starliner, която се очаква да излети тази пролет.

Космическите костюми на НАСА сега работят с по-стара технология и логично имат проблеми със стареенето като течове на вода; Русия също имаше проблем с батерията на ветеранския си дизайн Orlan през 2022 г. Скафандърът на НАСА също така предпочита мъжете (статистически по-едри) астронавти, които съставляват по-голямата част от екипажа в ранната ера на совалките.

ESA не е единствената агенция, която търси нов тип скафандър за изследване на Дълбокия космос. През 2022 г. НАСА избра екипи, водени от Axiom Space и дългогодишния производител на костюми Collins Aerospace, за да направят скафандри за мисиите до Луната по Artemis и бъдещи експедиции до Международната космическа станция до 2034 г. Задачите не са гарантирани поръчки, но биха могли да се превърнат в нови скафандри от тези компании в бъдеще.

НАСА също така прави свой собствен скафандър от следващо поколение в продължение на около 15 години в рамките на няколко програми, но се натъкна на проблеми с най-новата, известна като Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU). В доклад от август 2021 г. на Службата на генералния инспектор на НАСА се казва, че първото кацане на Artemis ще бъде забавено поради проблеми при разработването на xEMU.

Снимка: NASA

Виж още: Дигитална трансформация на финансовата индустрия: водещите тенденции за 2022