Европейската космическа агенция (ESA) и NASA показаха нова снимка, направена от космическия телескоп Hubble. Галактиката на изображението е известна като NGC 2775.

ESA я описва като „флокулентна“, което означава вълнена или пухкава. Ако не се вглеждаме прекалено задълбочено, настина има някаква прилика. Видът на лъчите ѝ загатва, че отдавна не е имало процеси, които да пречат на формирането на звездите в нея. „Пухкавите“ краища всъщност са облаци от газ, които са се разпрострели по този начин заради въртенето на галактиката.

* Снимка: ESA/HUBBLE & NASA

Голямата светложълта форма в центъра на NGC 2775 е известна като „галактическа издутина“ и в нея почти няма звездни образувания. В по-ранен етап на съществуването ѝ центърът на галактиката е бил пълен с газ, изпълнен с космически тела, но както се вижда, с времето тези обекти са се изместили в покрайнините. Въпреки това сините звезди, които виждате, макар и млади, са достатъчно горещи, за да взаимодействат с космическия газ около тях и да създават нови звездни образувания.

* Снимка: Shutterstock

Вижте още: Отлагат Star Wars Celebration с цели две години