От американския център за изучаване на космическите отпадъци съобщават, че се очаква в атмосферата да навлязат остатъците от две американски ракети ускорител от типа Centaur, тежащ два тона и втората степен на ракета Delta III с тегло 2,5 тона.

Ускорителят Centaur-3-SEC е част от изстреляната на 14 април 2008 г. ракета Atlas-5. С нея е изведен в орбита комуникационния спътник ICO-G 1. Centaur по предварителните разчети би трябвало вече е да е изгорял в атмосферата. Това трябва да се е случило някъде над западните брегове на екваториална Африка.

Ракетата Delta III стартира на 23 август 2000 година. С нея е изведен в орбита спътника DM-F3, предназначен за проверка и уточняване на характеристиките на следващо поколение спътници за свръзка. Втората степен на тази ракета се очаква да навлезе в атмосферата около 8:29 часа по Гринуич на 4 февруари над северна Австралия. Отклонението в разчетите обаче може да достигне до 11 часа.

Проблемът с натрупалия се в космоса боклук през последните десетилетия става все по-очевиден. За да се избегнат стълкновения с мъртви апарати се налага да се извършват корекции в орбитите на действащите. По данни на НАСА в края на третото тримесечие на 2008 година на орбита около Земята се намират 3190 апарата (действащи и мъртви), 9661 са части от ракети-носители и други обекти. Наблюдават се обекти, чиито размери са не по-малки от 5 см, съобщава dnesplus.bg.

Тагове: