Лунният разузнавателен орбитален апарат на NASA откри нов кратер на Луната, който е с диаметър, сравним с височината на 3-етажна сграда.

Това може да е мястото на катастрофата на руския лунен модул "Луна-25", се казва в изявление на NASA от четвъртък.

"По време на спускането си" на 19 август "Луна-25 изпита аномалия, която я накара да се удари в повърхността на Луната", е официалното съобщение на NASA. Според агенцията мястото на удара, където е разположен кратерът, се намира на около 400 км от мястото, където "Луна-25" е трябвало да кацне.

"Луна-25" беше първата мисия на Русия до Луната от близо 50 години насам. Ако апаратът се беше приземил успешно, това щеше да е пробив в изследването на района на южния лунен полюс.

Вместо това Индия изпревари Русия и стана първата страна, която успешно приземи космически апарат на южния лунен полюс в края на август със своя луноход Pragyaan.

Откритията на Pragyaan биха могли да бъдат от решаващо значение за научаването на това как да се добива вода на Луната - цел, към която се стреми всяка държава, която се интересува от Луната.

И въпреки че 57-килограмовият луноход на Индия може да е малък, той "определено поставя страната на международната сцена като нововъзникваща космическа сила", твърди Робърт Браун, ръководител на отдела за космически изследвания в Лабораторията по приложна физика "Джон Хопкинс".

Снимки: NASA’s Goddard Space Flight Center/Arizona State University /Unsplash

Виж още: Първите видеа от южния полюс на Луната вече са факт (ВИДЕО) 

Тагове: