Като най-голямата планета в нашата Слънчева система Юпитер едва ли може да бъде "нападната". Това не пречи на скитащи комети и астероиди да се насочват към газовия гигант, като понякога се блъскат в Юпитер поради огромните му размери и огромното му гравитационно привличане.

Миналата седмица астроном любител улови кратък удар в Юпитер, който се появи като ярък светлинен взрив, оставен от малък обект.

MASA Planetary Log, акаунт за любителска астрономия в X (бивш Twitter), публикува видеоклип на удара, засечен на 28 август в 12:45 ч. по Гринуич (1:45 ч. местно японско време на 29 август). Събитието беше потвърдено от други любители астрономи в X, които съобщиха, че са видели ярката светкавица.

Обектът, който се е разбил в Юпитер, вероятно е малка комета или астероид. Последният регистриран сблъсък е бил през септември 2021 г., когато обектът е бил с размери, подобни на тези на последния сблъсък. Но може би най-известното събитие на сблъсък се случи през 1994 г., когато фрагменти от кометата Шумейкър-Леви 9 се сблъскаха с Юпитер със силата на 300 милиона атомни бомби според NASA.

За щастие Юпитер не страда от тези сблъсъци. Ако обект с подобни размери се сблъска със Земята, нашата планета ще претърпи много по-големи щети.

Юпитер всъщност може да играе роля в защитата на Земята и останалите планети от вътрешната Слънчева система. Планетата или поема обектите, които се приближават до самата Слънчева система, или ги изхвърля по-далеч от Земята. Газовият гигант на Слънчевата система със сигурност знае как да поддържа мира в своето космическо съседство.

Снимки: Unsplash

Виж още: Умираща звезда е с рекордните 2000 градуса по-топла от нашето Слънце