NASA вече има роботи, които са способни да изследват повърхността на Марс, но сега американската космическа агенция е разработила още един, предназначен за проучване на най-труднодостъпните места. Компактният двуколесен робот Puffer е с повишена проходимост и успешно е преминал всички тестове.

Първоначално роботът е бил с 4 колела, но след тестовете разработчиците са го направили само с две, добавяйки протектор на горната част. Самите колела може да се сгъват навътре, което намалява размерите на Puffer до тези на смартфон, което значително облекчава транспортирането му и увеличава маневреността му там, където пространството е ограничено, например при попадане в яма. Puffer може да измине 625 метра с едно зареждане на батериите. Роботът е снабден с микросензор за засичане на топлина, който позволява различаването на обекти с размер от 10 микрона, но специалистите от NASA имат намерение да го снабдят и със спектрометър, както и с прибор за вземане на водни проби.
Инженерите имат намерение да направят Puffer автономен, което ще увеличи неговата ефективност. Роботът е тестван в подножието на действащия вулкан Еребус в Антарктида, на камениста местност в Калифорния и във високопланински курорт в Колорадо, като и на трите места е показал отлични резултати. Всички материали, от които е сглобен Puffer, са тествани в предишни космически мисии, в това число и номекс – текстилният материал, използван в балоните за безопасност, смекчили кацането на марсохода Opрortunity при приземяването му на Червената планета.

Оцени:
Рейтинг: 5
Още от HiEnd

Рядка генетична мутация в общността на амишите може да спре остаряването

86 | 19.11.2017