Непал премества базовия лагер на Еверест от топящия се ледник Кхумбу, съобщи Би Би Си.

Изследванията показват, че ледникът бързо изтънява в резултат на променящия се климат. „Виждаме засилено падане на скали и движение на стопената вода по повърхността на ледниците, което може да бъде опасно“, казва пред BBC Скот Уотсън, изследовател от Университета в Лийдс, който изучава ледниците.

Сегашното местоположение на базовия лагер се дестабилизира от топенето на леда и вече не е безопасно. Алпинистите твърдят, че през нощта се появяват пукнатини в земята, а водачите казват, че очакват още лавини и ледени падания на текущото място в бъдеще. Новият базов лагер ще бъде с около 200 до 400 метра по-ниска височина - и на място, където няма целогодишен лед.

Изменението на климата обаче не е единственият допринасящ фактор: огромният брой хора, преминаващи през базовия лагер, допринася за дестабилизацията.

„Например открихме, че хората уринират около 4000 литра в базовия лагер всеки ден“, разкрива пред Би Би Си Кимлал Гаутам. „И огромното количество горива като керосин и газ, които изгаряме там за готвене и затопляне, определено също има въздействие върху леда на ледника.“

Условията на Еверест бързо се влошават като цяло, не само в базовия лагер. Други ледници, чието развитие е отнело стотици години, се топят и губят лед за няколко години. Това прави изкачването по-опасно.

Отделът по туризъм на Непал все още трябва да обсъди плановете за преместването с местните заинтересовани страни, включително местните общности, които може да бъдат засегнати от промяната. Но ако всичко върви по план, базовият лагер може да се премести до 2024 г.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Динозавър с муцуна на крокодил е бил най-големият хищник в историята на Европа