Боклуците, които се намират в орбита на Земята стават все по-опасни за новите спътници и други космически апарати. В момента съществуват някои действащи технологии, които помагат за извеждането на по-големите купчини от отломки извън орбита, но по-дребните такива са истински проблем за космическите агенции. Така бе поне доскоро – до момента, в който лазерните технологии излязоха на преден план.

 

В момента, международна група от учени разработва система, която ще обстрелва с лазер различните по-дребни отломки и боклуци, които нарушават орбиталното спокойствие на действащите спътници. Космическата система ще се състои от два компонента – свръхширок телескоп за откриване на целите, разработен от групата EUSO в научно изследователския институт в Япония – Riken и високоефективен, базиран на оптични влакна лазер.

 

Телескопът изначално е бил разработен за да открива ултравиолетовата светлина, излъчвана от високоенергийните космически лъчи преминаващи през атмосферата на Земята през нощта. Специалистите от EUSO са открили, че този метод може да бъде адаптиран за откриване на фрагменти от космическите отломки, носещи се около Земята с висока скорост в сумрака. Когато такъв обект бива засечен, след установяване на неговите параметри, системата ще прицелва лазер, фокусирайки светлинния импулс върху него. В процеса, определен като плазмено отстраняване, обектът ще бъде нагрят до превръщането му в плазма. По този начин тези отломки няма да представляват вече никаква опасност.