Докато картографираха радиовълните във Вселената, астрономите се натъкнаха на небесен обект, който отделя гигантски заряди енергия - и това не прилича на нищо, което са виждали преди.

Въртящият се космически обект, забелязан през март 2018 г., излъчва радиация три пъти на час. В тези моменти той се превърна в най-яркия източник на радиовълни, видими от Земята, действайки като небесен фар.

Астрономите смятат, че това може да е остатък от колабираща звезда, плътна неутронна звезда или мъртво бяло джудже със силно магнитно поле - или може да е нещо съвсем друго.

„Този ​​обект се появяваше и изчезваше в продължение на няколко часа по време на нашите наблюдения“, каза в изявление водещият автор на изследването Наташа Хърли-Уокър, астрофизик от групата на Университета Къртин в Международния център за радиоастрономически изследвания.

„Това беше напълно неочаквано. Беше някак страшно за астроном, защото няма нищо известно ни в небето, което да прави това. И наистина е доста близо до нас - на около 4000 светлинни години от нас. Намира се в нашия галактически заден двор.“

Докторантът от университета Тайрън О'Дохърти направи необичайното откритие, докато използва телескопа Murchison Widefield Array в пустошта на Западна Австралия.

„Вълнуващо е, че източникът, който идентифицирах миналата година, се оказа толкова особен обект“, казва О'Дохърти в изявление. „Широкото зрително поле и изключителната чувствителност на MWA са идеални за изследване на цялото небе и откриване на неочакваното.“

Пламтящите космически обекти, които изглежда се включват и изключват, са известни като „транзиенти“.

„Когато изучавате преходни процеси, наблюдавате смъртта на масивна звезда или активността на остатъците, които оставя след себе си“, казва в изявление съавторът на изследването Джема Андерсън, астрофизик на ICRAR-Curtin. „Бавни преходни процеси“ – като свръхнови – може да се появят в продължение на няколко дни и да изчезнат след няколко месеца. „Бързи преходни процеси“ – като вид неутронна звезда, наречена пулсар – мигат и изгасват в рамките на милисекунди или секунди.“

Този нов, невероятно ярък обект обаче се активира само за около минута на всеки 18 минути. Изследователите казаха, че техните наблюдения може да съвпадат с определението за магнетар с ултра дълъг период. Магнетарите обикновено пламват на секундата, но този обект отнема повече време.

Изследователите ще продължат да наблюдават обекта, за да видят дали той се включва отново, а междувременно те търсят доказателства за други подобни обекти.

Снимка: Pikrepo

Виж ощеВижте 3D картата на Вселената, която ще ви очарова (ВИДЕО)