Moon Express, компанията, която през 2013 година заяви желанието си да изпрати малък космически кораб на Луната, днес получи разрешение от правителството на САЩ за това. Планираната мисия ще бъде безпилотна и трябва да бъде изпълнена през 2017 година. При кацането на Луната ще бъде пуснат и роботизиран космически апарат, който ще вземе проби от повърхността.

Одобрението включва участие от Белия дом, Федералната авиационна администрация, НАСА и Държавния департамент на САЩ. Решението бележи голям момент за частните космически компании, които досега са били ограничени за извършване на дейности в рамките на земната орбита.

Главният изпълнителен директор и основател на Moon Express Боб Ричардс коментира: „Получаването на зелена светлина е само част от цялостната работа на Moon Express.“ Според Wall Street Journal историческият успех на Moon Express ще накара и други компании да проявят интерес към подобни мисии до Луната, включително SpaceX, Boeing, Orbital ATK и други частни компании.

Частното изследване на Космоса в бъдеще вероятно ще доведе до поява на компании, които ще добиват ресурси от астероиди и други небесни тела. Може би един ден ще излизаме и на „лов“ за вода, ако ситуацията на Земята се влоши.

 

Прочетете и това: Virgin Galactic получи лиценз за космически полети