Да можеш да генерираш енергия в движение ще бъде от съществено значение за дългосрочното ни пътуване в Космоса. Захранването на мисия до и на Марс ще изисква много гориво - повече, отколкото можем да заредим на ракета. Ето защо NASA, Националната лаборатория в Лос Аламос, Министерството на енергетиката на САЩ и редица други групи работят върху малък, преносим ядрен реактор, който може надеждно да генерира енергия в движение.

Реакторът, който те развиват, се нарича Kilopower и по-рано тази година обявиха, че са провели успешни тестове на системата. През март екипът проведе първите изпитания за пълна мощност и сега става ясно, че тези тестове са преминали изключително добре.

Системите Kilopower с по-ниска мощност, като версията с киловат, могат да захранват основни уреди като един тостер например, докато най-голямата версия, която е модел с 10 киловата, може да направи много повече. Четири или пет от тях могат да бъдат използвани за захранване на човешко местообитание на Марс и важното в случая е, че те не разчитат на слънцето, което означава, че могат да се използват на планети с по-малко слънчева светлина от нашата, в засенчени райони и при леки бури.

"Компактният размер и здравина на Kilopower ни позволяват да доставяме няколко единици на един кораб или самолет, което осигурява десетки киловати мощност", казва администраторът на NASA Стив Юрчик.

През март екипът зад Kilopower извърши 20-часово пълно изпитване на системата в Невада с цел потвърждаване на предвиденото представяне. Използваната система е проектирана така, че да е възможно най-подготвена за реален полет, а тестовата среда е конструирана така, че да имитира тази в Космоса - мерки, предприети, за да се види доколко е възможно тази система да работи в Космоса.

По време на теста Kilopower изпълни или надхвърли очакванията на изследователите, като произведе повече топлинна енергия, отколкото очакваното и успя да поддържа постоянни температури дори когато се сблъска с по-екстремни условия. Така например прекъсването на охлаждането на системата или увеличаването на мощността ѝ до максималното си ниво води до промяна на температурата на сърцевината само с 15 градуса или дори по-малко.

Тагове: