От известно време учените предполагаха, че гигантската планета на име 2MASS J2126-8140 е един откъснат свят, който се скита из галактиката без звезда, около чиято орбита да се върти. Оказва се обаче, че тази планета все пак не е бездомна - нейната звезда просто е много, много далеч - повече от един трилион километра.

За сравнение това разстояние е около 6900 пъти повече от разстоянието между Земята и Слънцето. Орбитата на тази странна планета е 140 пъти по-широка от тази на Плутон. На такова разстояние звездата ѝ изглежда просто като някаква далечна точка в галактиката.

Астрономът Саймън Мърфи от Австралийския национален университет открил тайната връзка между 2MASS J2126-8140 и нейната звезда, след като забелязал, че и двете се намират на 100 светлинни години от Земята. По-задълбоченият анализ показал още, че двете се движат заедно.

Сега учените считат, че планетата е газов гигант с размери до 15 пъти по-големи от Юпитер, на който са необходими почти един милион земни години, за да обиколи звездата си. Те предполагат, че двойката звезда-планета се е родила относително скоро - преди 10 до 45 милиона години.

"Връзката им е толкова деликатна, че дори само една звезда, намираща се наблизо, би разрушила напълно тяхната орбита", казва Мърфи.

Украински инженер патентова дизайн за катапултиращ салона си самолет