С навлизането ни в епохата на космическите изследвания трябва да сме подготвени за враждебната среда, която ни очаква извън пределите на нашата планета. Създаването на функционален робот, който да може да помага и в най-опасни ситуации, е сериозна задача и NASA гледа на нея особено сериозно.

Ето защо агенцията създава нова програма за хуманоидни роботи, които са призвани да бъдат пионери в космоса и да помагат на астронавтите в техните бъдещи експедиции.

"NASA разчита на тези роботи да изграждат и поддържат съоръжения и оборудване в дълбокия космос, както и да участват в научни мисии, предшествайки появата на хората", казва агенцията.

Първият робот от тази програма се нарича R5 и представлява машина с височина 190 сантиметра и тегло около 130 килограма. Първоначалните му тестове включват работа в зони на природни бедствия, а сега той е призван да излезе и в космоса. Следващите изпитания целят да проверят дали роботът е способен да инсталира комуникационни и захранващи кабели, придвижвайки се по скалист терен, наподобяващ повърхността на Марс. Задачите включват още подмяна на повредени компоненти и работа с комплексно оборудване като всъдеходи.

Всички тези тестове са ориентирани към симулация на условията на Марс, тъй като именно Червената планета се счита за следващата голяма крачка от космическите изследвания.

"Екстремната среда в космоса е изключително опасна за хората и роботите са идеални за такива задачи. Нашето желание е да увеличим независимостта на роботите и да разберем по-добре дали те могат да ни помогнат в бъдещи мисии по изследване на космоса", казва Таскин Падир от NASA.

Създадоха машина, която може да подреди кубчето на Рубик за 1.2 секунди

Тагове: