Започна втората фаза по разработката на уникалния проект на NASA за ядрено прихващане на астероидите - Hypervelocity Asteroid Intercept Vehicle (HAIV).

Чрез тази програма, NASA има намерението да създаде технология, която може да спаси Земята от разрушителен удар от астероид. HAIV ще представлява космически апарат, който с помощта на кинетичната енергия ще прониква навътре в астероидите, след което ще се задейства ядрената бомба. Астероидът ще се разруши или най-малкото ще се отклони от траекторията си, като повечето от отломъците ще се разсеят встрани и няма да са опасност за нашата планета.

Въпреки неясното бъдеще, свързано с използването на ядрените оръжия, HAIV би трябвало да стане ефективно средство за разрушаване на не много големи астероиди. Технологията HAIV ще позволи да се реагира достатъчно бързо при евентуална опасност - по-малко от 10 години до прогнозираният удар, което го отличава от другите проекти за борба с астероидите.

 

 

 

 

 

 

В хода на втората фаза на проекта, специалистите от NASA ще се опитат да разработят архитектурата на мисиите на HAIV и нейните възможни варианти за реализация чрез мощностите на космическата агенция и различни други организации.

Космическият апарат HAIV ще осъществява директно прихващане на астероидите, като например, EKV на американската противоракетна отбрана. Технологията за насочване в първите участъци на траекторията и самонасочването с помощта на оптичните системи в терминалната фаза на полета вече са отработени и с тях няма никакви проблеми.

Разчетената скорост на срещата на HAIV с астероида е около 10 - 30 км/сек. Но HAIV няма да има достатъчно мощност за унищожаване на астероида при удар в повърхността, затова трябва да бъде взривена на няколко метра под нея. Според сметките на NASA, 300 килотона ядрен взрив на дълбочина 3 метра се равнява на 6 мегатона, взривени на повърхността. По този начин, прехващача с проникваща бойна част може да реши задачата с по-малка сила на ядрения взрив.