NASA е на път да изстреля своята нова ракета за лунни експедиции, наречена Space Launch System. Както се оказва, на нея ще бъдат включени важни товари от Apple. SLS изпраща космически кораб без екипаж, наречен Orion, на Луната на продължителна мисия, наречена Artemis 1.

Основната цел на мисията е да демонстрира, че новата ракета и космически кораб са способни да изпращат астронавти на Луната при бъдещи мисии. По-малко известна цел на NASA обаче включва използването на iPad за подпомагане на тестването на гласовия асистент Alexa на Amazon на Orion.

За първи път от края на програмата Аполо в средата на 70-те години САЩ имат активна лунна програма, наречена Artemis. Докато Apollo се фокусира върху изследването на Луната, амбициите на Artemis включват създаване на инфраструктура за подпомагане на бъдещето на изследването на Луната и дълбокия Космос.

В очакване на успешната мисия Artemis 1, NASA планира да започне мисии с екипаж, започвайки с Artemis 2 през 2024 г. Година по-късно космическата агенция планира да изпрати хора на повърхността на Луната.

Както беше посочено по-горе, Artemis 1 е предназначен основно да демонстрира изстрелване на ракета SLS и да тества топлинния щит на Orion по време на повторното влизане през земната атмосфера. По-малко рекламиран експеримент, наречен Callisto, ще демонстрира как потребителските технологии могат да се интегрират с бъдещи космически кораби.

Amazon Alexa и Webex от Cisco ще бъдат използвани за технологичната демонстрация. Целта е да се демонстрира как гласовите команди могат да подобрят начина, по който астронавтите живеят и работят в Космоса. Lockheed Martin и NASA си сътрудничат с Amazon и Cisco върху Callisto.

Тестването на Alexa на борда на космически кораб в орбита около Луната е по-трудно, отколкото у дома с високоговорител Echo и вашата Wi-Fi мрежа. Пътувайки в дълбокия космос, ще отнеме твърде много време на Alexa на борда на Orion да използва облака обратно на Земята, така че Callisto ще използва Deep Space Network на NASA и локална база данни на борда на космическия кораб, за да комуникира с Alexa и да отговори. Използвайки Webex от Cisco, iPad на Apple ще действа като астронавт, който говори с Alexa.

Вече има дълга история на продуктите на Apple в Космоса, но Луната е много по-далеч от МКС. Това трябва да е първият iPad, летял на лунна мисия на NASA.

NASA планира сутринта на 29 август за изстрелването на SLS и Orion за Artemis 1.

Снимка: Unsplash

Виж още: Goodyear ще произвеждат метални гуми за лунни разходки