Разработваните от NASA нови космически скафандри ще закъснеят с почти две години и поради това aгенцията се отказва от своя план да изпрати хора до Луната до 2024 г. Това забавяне ще утежни и без това излезлия от синхрон график на NASA и предизвикателствата, с които агенцията трябва да се справя – от разработката на първия луноход с екипаж до изстрелването на огромната ракета Space Launch System.

Вътрешният одит показва, че разходите за изработката на скафандрите ще нараснaт и агенцията ще похарчи над 1 милиард долара за разработката на космически скафандри, а първите два костюма могат да се очакват най-рано през април 2025 г. Имайки предвид така очакваното забавяне, кацането на Луната в края на 2024 г., както го планираше NASA, не изглежда реалистично.

Междувременно в отговор на съобщението на NASA Илон Мъск написа в Twitter: "SpaceX може да го направи, ако е необходимо". Сериозно ли Мъск смята, че може да кацне на Луната преди NASA? И кое му дава тази увереност - дали не е договорът за 2.9 милиарда долара за проектиране на вариант на лунен кацащ апарат на космическия кораб Starship, който да превозва астронавтите на NASA до лунната повърхност?

Всъщност най-вероятно става дума за проектиране на скафандрите, въпреки че познатите ни лъскави черни костюмчета стават за разходка до Космоса, но не и в него. 

NASA се опитва да изпрати астронавти на лунната повърхност за пръв път от 1972 г. , като опитите продължават и рамките на програмата Artemis, която бе стартирана от президента Тръмп през 2019 г. Администрацията на Байдън вече обяви, че първоначално планираното кацане през 2024 г. е нереалистично, и последните събития отново изместват графика напред.

Снимка: Pixabay

Виж още: Изкуствен интелект ще разпознава дали сте болни от COVID-19 според кашлицата ви