Индийската организация за космически изследвания (ISRO) публикува снимки и видеоклипове на своя луноход в X (бивш Twitter) след успешното меко кацане на лунния модул Chandrayaan-3 на южния полюс на Луната миналата седмица. Публикациите включват кадри от излизането на лунохода и първите му няколко метра движение, както и снимки от самия апарат и данни от инструментите на мисията.  
Първото видео, публикувано в петък, показва как той напуска спускаемия модул Chandrayaan-3 по рампа и се движи по Луната. ISRO публикува видеото в тема, която включва и кадри от спускаемия апарат, който се приближава към мястото на кацане и вдига прах, докато каца на повърхността. 


Впоследствие ISRO пише, че двата научни инструмента на лунохода са били включени и че той се е придвижил с осем метра. В събота ISRO качи ново видео в X, заснето от спускаемия апарат, на което се вижда как луноходът се отдалечава, движейки се почти извън полезрението на спускаемия апарат. 
Тази сутрин ISRO публикува две снимки, след като луноходът се сблъска с голям кратер и се наложи корекция на пътя. 
Заявените цели на индийската лунна мисия са да кацне успешно на Луната и да демонстрира, че страната може да управлява своя роувър на повърхността, както и да "проведе научни експерименти на място", използвайки инструментите на роувъра и на самия спускаем апарат. 

 


Както спускаемият апарат, така и луноходът са оборудвани за извършване на измервания на лунната среда. С помощта на един от полезните товари на спускаемия апарат, наречен "Термофизичен експеримент на повърхността на Чандра", индийските учени публикуваха графика с данни за температурата на лунната повърхност, събрани със сонда, поставена на около осем сантиметра в горния слой на почвата, която показва драстични температурни промени между лунната повърхност и почвата.

Снимки: YouTube

Виж още: Индийската приказка за южния полюс на Луната

Тагове: