NASA работи с агенции по целия свят, за да разработи метод за космическа отбрана, който ще бъде използван за защита на Земята от очакваните въздействия на астероидите. Въпреки че не се очакват сериозни въздействия в относително близко бъдеще, подготовката за това може да се окаже от жизненоважно значение за защитата на човечеството.

NASA ще направи тест, който ще включва изстрелване на космически апарат камикадзе, който ще се вреже в летящ астероид, за да отклони неговата траектория.

Предстоящият тест е наречен Double Asteroid Redirection Test или DART. С него NASA ще демонстрира ефективността (а може би липсата на такава) на един от нейните методи за защита от астероиди. DART получили одобрение на 23 юни, въпреки че точната дата за провеждане на самото изпитание не е ясна в момента. Космическият апарат, който ще участва в теста, ще бъде с размерите на хладилник и ще пътува със скорост 9 пъти по-голяма от тази на куршум, твърдят от космическата агенция.

Целта на теста е един от двата астероида Didymos, които се очаква да направят "далечен подход" към нашата планета през следващите пет години, да бъде ударен от този космически апарат. Тъжната съдба на машината ще бъде подсигурена от самонасочваща се система. Изследователите на Земята ще проучат въздействието, което апаратът ще окаже върху астероида, и ще изчислят ефекта, който е оказан върху траекторията му с течение на времето.

А дали не е по-добре да изпратим Брус Уилис, за да се справи със „заплахата“? Ако оставим настрани шеговитата страна, можете да видите видео демонстрацията на идеята на NASA.