Идеята за това, че някога в нашата Слънчева система е имало и пети гигант, в допълнение към сегашните – Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун, води началото си още от 2011 година. Благодарение на нея моделирането на Слънчевата система става по-точно относно орбитите на Марс и Земята. Досега се знаеше, че небесното тяло е изхвърлено по-скоро заради случайна „игра“ на гравитацията, вследствие влиянието на някой от големите съседи – Юпитер или Сатурн, но без да може да се каже със сигурност кой е бил причинителят.

 

Новото изследване на астрофизиците от Торонто посочва, че става въпрос за Юпитер. Изчезналата планета, както предполагат изследователите, е към същия клас, към който спадат Нептун и Уран. Тя е била леден гигант, не толкова голям, колкото Сатурн и Юпитер, но много по-плътен и масивен. Но как някой от газовите гиганти е успял да влезе в гравитационна битка с тази планета, побеждавайки и изхвърляйки я от мощното гравитационно привличане на Слънцето?

 

По правило тези процеси се случват при близко отстояние на големи планети. В течение на времето те се отблъскват една от друга, като едната бива изхвърляна извън системата, превръщайки се завинаги в самотен скитник между звездите в галактиката. Канадските астрономи са разгледали какво влияние може да има този процес върху спътниците на Юпитер – Калисто и Япет. Компютърното моделиране е показало, че именно такива процеси, увенчали се с изгнанието на една цяла планета преди около 4 милиарда години, са довели до съвременната орбита на един от двата спътника. „Юпитер е могъл да изхвърли петата гигантска планета, получавайки при това луна с орбитата на Калисто“, казва един от изследователите Райън Клотие. “При Сатурн това е невъзможен сценарий, тъй като Япет би имал твърде колеблива траектория, която не би могла да се превърне в тази, която е в момента.“

 

Следва да се отбележи, че всичко това все още не означава със сигурност, че въпросното сближаване на неизвестния леден гигант с Юпитер е довело до неговото изхвърляне от системата. Засега това са косвени улики, получени чисто по теоретичен път. Самото наличие на пета гигантска планета все още е само хипотеза, така че на учените им предстои още доста работа, преди да докажат, че някъде в междузвездното пространство пътува планета сирак, изгонена от нашата Слънчева система.