Астрономи откриха звездата, притежаваща най-мощното магнитно поле, съобщават от обсерваторията Макдоналд към Тексаския университет в Остин. Магнитното поле на звездата е по-силно от слънчевото 20 пъти. Става дума за масивната звезда NGC 1624-2, отнасяща се към клас O. Самата тя се намира в звездния куп NGC 1624, разположен в съзвездието Персей на разстояние 20 000 светлинни години от нашата планета. NGC 1624-2 се отнася към сините гиганти, отличаващи се с кратък жизнен цикъл. Както поясняват учените, тя ще продължи да съществува само 5 милиона години.

Звездата се отличава с най-голямата магнитосфера. Границите й се простират от звездата на разстояние 11.4 от нейния радиус, което е няколко пъти повече, в сравнение с други масивни звезди.

„Такава звезда е трудна за наблюдение, тъй като е заобиколена от прах. Затова е нужен голям телескоп за нейното изследване", коментира Анна Пелерин от канадския университет Маунт Алисън. Тя допълва, че за наблюденията е бил използван 9.2-метровият телескоп Хоби-Ебърли в Тексас.