Учени забелязаха за пръв път двойка супермасивни черни дупки, които орбитират една около друга. Това орбитално движение, което е отчетено като заключение след дванайсетгодишни наблюдения, е изключително фино и незабележимо. Супермасивните черни дупки са едни от най-мистериозните обекти във Вселената и не е ясно какво точно е тяхното влияние върху нея.

Един от начините да разберем повече за черните дупки и техния растеж е да уловим момента на сливането им с други. В случая на това откритие учените са анализирали центъра на елиптична, гигантска галактика на име 0402+379, чието местоположение е 750 милиона светлинни години от Земята. Още през 2006 година се оказва, че сърцевината на галактиката се състои от две супермасивни черни дупки. Двата гиганта общо имат маса 15 милиарда пъти тази на Слънцето и на разстояние от 24 светлинни години разстояние, което е много близо за подобен тип обекти. Каришма Бансал, който е главен автор на изследването от университета в Албъкърки, казва, че присъствието на двете черни дупки толкова близо една до друга означава, че самата галактика е резултат от дузини други, слели се през времето.

С помощта на системата Very Long Baseline Array, състояща се от 10 радиотелескопа, през последните 12 години черните дупки са наблюдавани, а сега е заключено, че една от тях се движи с не повече от 1 микроарксекунда на година. Това е най-дребното движение, улавяно някога при обект на небето. Това е около 1 млрд. пъти по-малко от най-малкото нещо, което можем да видим с невъоръжено око. Учените казват, че едно пълно завъртане (орбита) двете черни дупки извършват за 30 000 години.